- Tüm belgeleri tamamladınız, parmak izinizi verdiniz, vizeniz pasaportunuza basıldı. Elinize de ulaştıktan sonra geriye, uçak biletinizi almak ve valizinizi hazırlamak kalıyor.
Biz de bugüne kadar yolcularımızın ve bizim başımızdan geçen olaylara dayanarak size birkaç noktada öneri sunmak istedik.
- Pasaportunuzu elinize aldığınızda, vizenizin üzerindeki bilgilerin size ait olup olmadığını, vizenizin başlangıç ve bitiş tarihlerini, kalabileceğiniz süreyi ve giriş çıkış sayısını mutlaka kontrol ediniz. Vizenizin başladığı günden önce ülkeye kesinlikle giriş yapamazsınız.
- Uçak biletinizi almayı sakın son güne bırakmayın! Bazen zorunlu durumlar olabiliyor evet ama öncesinde almanız mutlaka yararınıza olacaktır.
- Valiziniz olmayacaksa mutlaka online check-in yapıp, vakit kazanın.
- Pasaport kontrol noktasından geçerken gidiş-dönüş biletlerinizi, konaklama yapacağınız yerle ilgili belgeleri ve seyahat sağlık sigortasını yanınızda bulundurun.
- Schengen ülkelerinden birinden vize aldıysanız ama vize aldığınız ülkeden değil de başka bir Schengen ülkesinden giriş yapacaksanız, birkaç sorgu tarzında muameleye hazırlıklı olmalısınız. Örneğin vizenizi Almanya’dan aldınız ama ucuz bilet buldunuz, Fransa’dan giriş yapıp Almanya’ya geçmek istiyorsunuz. Bu durumda Fransa polisi size neden Almanya’dan vize aldığınız takdirde Fransa’dan giriş yapmak istediğinizi soracaktır. Son zamanlardaki siyasi durumlar ve her an değişebilen ülkeler arası krizler nedeniyle bu sorular çok kolay geçiştirilebilir de, çok çok zorlaştırabilinir de. Siz böyle bir durumda olacaksanız gitmeden önce bunu iyice araştırın. Bize de her zaman sorabilirsiniz.
- Gideceğiniz ülkedeki hava şartlarını iyi öğrenin.
- Gideceğiniz ülkedeki ödeme şekillerini, kredi kartı şartlarını, nakit ödeme konusunda yaşanabilecek sorunları iyi öğrenin. Bazı ülkelerde VISA geçiyorken, bazı ülkelerde nakit alışveriş yapmanız daha karlı olacaktır mesela.
- Aman para birimlerine de dikkat! Sakın havaalanında döviz almayın veya bozdurmayın! Gideceğiniz ülkenin parasını satın alacaksanız, gitmeden önce yerel bir dövizci veya bankadan satın alarak gidin.
- Yiyecek konusuna da dikkat edin, örneğin herhangi bir şeye alerjiniz varsa ve gideceğiniz ülkede yemeklerde çok kullanılan bir şeyse zorluk çekebilirsiniz. Ya da ülkemizde çok fazla tüketilmeyen yiyeceklerin tüketildiği ülkelere gidiyorsanız belki yanınızda götürmeniz birkaç fazladan yiyecek olabilir.
- Araba kiralamalarınızı güvenilir firmalardan yapın. Ucuz olup da dikkat çeken bir sürü firma olduğunu biliyoruz fakat gerek hizmet kalitesi, gerekse sonradan kredi kartınızdan fazladan ücret kesmeleri bugüne kadar bizi biraz tedirgin etti. Yolcularımız için araştırma yaparken kaliteli hizmet her zaman önceliğimizdir.
- İş seyahati için gidiyorsanız konaklama yapacağınız otelin ziyaret edeceğiniz müşterilerinize veya katılacağınız fuara yakın olmasına dikkat edin. Bu yüzdendir ki bu tarz konaklamalarınızı son zamanlara bırakmayın.
- Planlı gezin! Önceden mutlaka elinizde ya da belki kafanızda belirlediğiniz rotalar olsun. Belki oraya gittiğinizde değişkenler planınızı değiştirecektir ama yine de olabildiğince planlı olmaya gayret gösterin. Aksi takdirde, hem fazladan masraf yaptığınızı, hem de yapmayı planladığınız her şeyi yapamadığınızı farkedeceksiniz.
- PASAPORTUNUZA SAHİP ÇIKIN! Yurt dışında belki de en çok dikkat etmeniz gereken konulardan biri budur. Tatilinizin veya iş seyahatinizin tadının kaçmasını istemiyorsanız, konsolosluk, büyükelçilik ya da karakol karakol dolaşmak istemiyorsanız, pasaportunuzun yurt dışında sizin için en değerli belge olduğunu unutmayın ve güvende olduğundan her zaman emin olun!
- Türkiye Cumhuriyeti tarafından verilen ehliyetlerimiz, Avrupa Bölgesi’nde tam 1 yıl geçerliliğini sağlamaktadır. Araba kiralarken ya da başkasının arabasını kullanırken herhangi bir sorunla karşılaşmamak için ehliyetinizi yanınızda bulundurun.
- Kibar ve güleryüzlü olun! Avrupa insanlarının soğuk ve yardımsever olmadığını söyleyenlere kulak asmayın. Birine gülümsediğinizde size mutlaka gülümseyecek ve yardıma ihtiyacınız olan bir anda size mutlaka el uzatacaktır.
- Sürekli kullandığınız ilaç varsa yanınızda götürmeyi unutmayın. İlaç alımı ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir.
- Size yapmış olduğumuz seyahat sağlık sigortası sadece acil durumları kapsayan uluslararası bir sigortadır. Eğer şahsi olarak muayene olmak istiyorsanız, özel sigorta yaptırmanız gerekmektedir. Ya da ücretini ödeyerek de muayene olabilirsiniz. Bunun dışında Türkiye’de sigortalı veya bağkurlu olan yolcularımız, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları AT-11 belgesiyle, anlaşmalı ülkelerde (Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, K.K.T.C., Makedonya, Azerbaycan, Romanya, Bosna-Hersek , Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Sırbistan, İtalya, Lüksemburg, Hırvatistan, Karadağ) kendi sigortaları ve bağkurları üzerinden Türkiye’deymiş gibi sağlık hizmeti alabilirler.
- Ve son olarak vizenizin bitiş tarihini geçirmeden mutlaka ülkeden çıkış yapın. 1 gün dahi fazla kalırsanız, ülke çıkışında para cezası yeme, pasaportunuza damga vurulması veya ülkeye belli bir süre girememe gibi cezalarla karşılaşabilirsiniz.
Her şey yasal ve doğru olduğu sürece seyahatinizde hiçbir engel çıkmayacak, tatilinizi, aile ziyaretinizi veya iş gezinizi gerçekleştirip döneceksiniz.
Her aşamada size yardımcı olduğumuzu bilmenizi istiyor, seyahatlerinizde güzel anılar biriktirmenizi temenni ediyoruz!